YAZARLAR

https://www.facebook.com/groups/432611763606238/

Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel;

´´Ergene´miz Bozasıyla da Türkiye’de ön plana çıktı´´

20 Nisan 2021 15:03 | Trakya Güncel

Başkan Yüksel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Velimeşe Bozasının coğrafi işaret almasından dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Velimeşe’nin meşhur bozasının coğrafi işaret almaya hak kazandığını belirten Yüksel, bozanın Türk insanının milli içeceği olduğunu kaydetti.

Emeği geçenlere teşekkür eden Yüksel, ''Boza bizim milli içeceğimiz. Boza çok eski bir tarihi ve kültürü beraberinde getiriyor. 1877 – 1878 Rus Harbi sonrasında atalarımız bu kültürü de Ergene Velimeşe'mize getirmişler. O günden bugüne bozamız üretilmekte, bölge halkı tarafından tüketilmektedir. Boza, A, B, C, E vitaminlerini barındıran, sindirim sistemini kolaylaştıran bir üründür. TÜBİTAK araştırmalarına göre kolera hastalarına iyi geldiği bilinmektedir. Sindirimi kolaylaştırır, bağırsak, kolon, mide kanserini önlemede yararlı bir üründür. Tamamen vitamin deposudur'' dedi.

Yüksel, boza kültürünü Velimeşe’ye getirenleri rahmet ve minnetle andıklarını belirterek, boza kültürünü bölgeye Üzeyir Çavuş, daha sonrasında oğlu Topal Hafız, yine daha sonrasında 4 tane boza ustası Kadir Seçmen, Kamil Bozdağ, Mustafa Uzun ve Ahmet Öney'in getirdiğini ifade etti.

Tescilin ne işe yarayacağı ile ilgili olarak da bilgiler veren Başkan Yüksel, ''Dışarıdan gelen insanlar bölgenin önemli ürünlerine girdikleri zaman bu işareti görecekler. Bölgenin tabii ki kalkınmasında fayda sağlayacak, turizm anlamında katkı sağlayacak. Biz de bozamızla öne çıktık. Velimeşe Mahallemiz bozamızla öne çıktı. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum Coğrafi işaretin ülkemize, ilimize, ilçemize hayırlı olmasını diliyorum' şeklinde konuştu.

 

Bu haber 422 kez okunmuştur.
Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz Maksimum 1000 karakter
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

Yorumlar

0

Onay Bekleyenler

0
  Yükleniyor...