YAZARLAR

https://www.facebook.com/groups/432611763606238/

Türk Amerikan İş Adamları Derneği, Amerikan Ticaret Odası Türkiye Genel Başkanı Akat, Çorlu’da …

Türk Amerikan İş Adamları Derneği, Amerikan Ticaret Odası (TABA – AmCham) Türkiye Genel Başkanı Ali Osman Akat, ´´Türkiye´de dövizin yüksek gözükmesi, otomatikman ihracat rakamlarımızı ve ticaretimizi daha kullanışlı ve daha fizibıl hala getirmiştir. Halkımızın gözünden baktığımız zamanda, belli başlı alışkanlıklar yavaş yavaş yerli malına dönmeli yerli ihtiyaçları arttırmalıyız ve Türk sanayisinin ürettiği ürünlere daha çok rağbet ve talep içinde olmalıyız´´ dedi.

14 Şubat 2019 13:05 | Trakya Güncel

Türk Amerikan İş Adamları Derneği, Amerikan Ticaret Odası (TABA – AmCham) Türkiye Genel Başkanı Ali Osman Akat, ''Türkiye'de dövizin yüksek gözükmesi, otomatikman ihracat rakamlarımızı ve ticaretimizi daha kullanışlı ve daha fizibıl hala getirmiştir. Halkımızın gözünden baktığımız zamanda, belli başlı alışkanlıklar yavaş yavaş yerli malına dönmeli yerli ihtiyaçları arttırmalıyız ve Türk sanayisinin ürettiği ürünlere daha çok rağbet ve talep içinde olmalıyız'' dedi. 

TABA – AmCham tarafından Çorlu'daki bir otelin çok amaçlı salonunda düzenlenen ''Yurt dışında yapılacak Türk organize sanayi yatırımı'' toplantısına katılan Akat, burada gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Türk insanının yabancı markalara olan bağımlılığını bırakması gerektiğini söyleyen Akat, ''Artık bırakalım her şeyin şu markada, bu markada şu yabancı ürün, şu Amerikan malı, şu İngiliz malı olmasını. Yerli ürün alalım, daha çok sanayiye ve üreticiye hatta son kullanıcıya destek vermiş olalım. Bu bağlamda da ihracatımız ve yerli sanayimizdeki iç piyasamızdaki verimlilik ve katkı da artacaktır'' şeklinde konuştu.

Dövizin yüksek olmasından şikayetçi olanların, daha çok ticaretini ve kişisel alışverişini yabancı markalardan yapanların olduğuna dikkat çeken Akat, parfümünü, cep telefonunu veya özel ihtiyaçlarını yabancı markalardan temin edenlerin sürekli dövizin yüksek olmasını öne sürerek şikayetlerini dile getirdiklerini belirtti.

Akat, yurt dışına bağımlılığı arttıranların veya yurt dışında seyahat edip ucuza tatil yapmak isteyenlerin otomatikman dövizin yüksek olduğunu ileri sürdüklerini ifade ederek,''Bu içe dönük iç piyasadaki imalat sanayine ve ihracatı arttırıcı bir faktördür ve çok önemli. Halkımız otomatikman dışa bağlılığını azaltacak ve dövizin yüksek olması ihracatımızı ve imalatımızı daha kaliteli bir şekilde arttıracaktır. Türkiye'de dövizin yüksek gözükmesi, otomatikman ihracat rakamlarımızı ve ticaretimizi daha kullanışlı ve daha fizibıl hala getirmiştir. Halkımızın gözünden baktığımız zamanda, belli başlı alışkanlıklar yavaş yavaş yerli malına dönmeli yerli ihtiyaçları arttırmalıyız ve Türk sanayisinin ürettiği ürünlere daha çok rağbet ve talep içinde olmalıyız'' diye konuştu.

 

- ''Derneğimiz referans merkezi''

Akat, derneklerinin, Türkiye ile Amerika arasında olan ticareti, hem Amerika'lıların Türkiye'ye hem de Türklerin Amerika'ya olan ticaretlerinde referans merkezi konumunda olduğunu söyledi.

33 yıl önce rahmetli Turgut Özal'ın vasıtası ve emriyle kurulduklarını da kaydeden Akat, ''Bakanlar kurulu kararıyla da kamu yararı statümüz var. Bizim derneğimiz, Amerika'dan Türkiye'ye gelmiş tüm yatırımcıları ve gelecek olan tüm yatırımcılara hem referans merkezi olarak hizmet vermek, hem de onların Türkiye'deki sorunlarına çözüm ortağı olmak. Aynı zamanda Türk firmaların Amerika'ya yaptıkları tüm ihracatları ve Amerika'ya yapacakları tüm yatırımlar ile orada oturan Türk vatandaşlarımız arasındaki koordinasyonu ve referans merkezi olarak çalışmalarını sağlıyoruz'' dedi.

Akat, Türkiye'de şuan bilindiği gibi ekonomik bakımdan bazı sıkıntıların olduğunu ve göstergelerin ihracat odaklı çalışmayı gerektirdiğini gösterdiğini belirterek, o yüzden derneklerinin hedef bölge olarak Amerika bölgesi olan Türk Ticaret Bakanlı'ğının belirlediği bölgede, büyük bir çalışma seferberliği başlattığını dile getirdi.

Öncelikle Amazon gibi kanallara, internet dünyasına ve onun dışında bildiğiniz gibi süpermarket zinciri olan firmalara hizmet verebilmek için Türk firmalarının orada tanıtımını sağladıkalrını kaydeden Akat, ''Ayrıca, bildiğiniz gibi Türk markasının olgunlaşması ve Türk firmalarının uluslar arası çapta daha büyük pazarda yer alabilmesi için bir proje gerçekleştirdik. Bu proje, Amerika'da Türk Organize Sanayi bölgesi kurup oradaki Türk firmalarının Amerikan markasıyla Türk markalarının Türk firmalarının kendi marka değerlerini daha çok arttırıp Amerikan pazarında pasta payında daha büyük yer alması ve ihracatın arttırılması için çalışmalar sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Akat, bu projeyle ilgili yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını ve önümüzdeki iki üç yıl içinde bu projenin dünyada örnek olacak bir şekilde faaliyete başlayacağını belirterek, ''Projenin kapsamı içinde, bildiğiniz gibi sanal dünyaya Amazon dünyasına hizmet verecek firmalarımız olacak. Onun dışında, Türk sanayicisinin son paketlemesini yapıp üretimini yapabileceği bir ortam sağlanacak. Ayrıca Ar-Ge, Ür-Ge merkezleri, üniversitelerle iş birliği ve en az 500 tane sanayicinin orada yatırım yapabileceği karma bir organize sanayi bölgesi planlıyoruz. Bununla ilgili Amerikan otoritelerinden işte arsa yer düzeneği ve en uygun şartlarda vergisel indirimlerle ilgili ve beyaz yakalıların Amerika'ya gidip orada istihdam sağlanabilecek bir ortam yaratıyoruz'' şeklinde konuştu.

Bu toplantıları geçtiğimiz günlerde Gaziantep'te yaptıklarını söyleyen Akat, Çorlu'daki toplantının ardından Anadolu'nun çeşitli yerlerinde de toplantılar yapacaklarını ifade etti.

Akat konuşmasına şöyle devam etti:

''Bunun dışında önemli olan bir diğer konuda, Ameika'ya olan ihracatımız sadece 8 milyar dolar geçtiğimiz yıl. Bizim amacımız bunu 2019'da iki-üç misline ulaştırmak. Biliyorsunuz ki amerikan pazarında bizim Türklerin payı, Türk firmalarının payı binde 3 binde 5 seviyesinde. Bugün baktığımızda sadece Vietnam bile Türkiye'nin 5 misli ihracat yapıyor Amerika'ya. Amerika'nın da Çin'e ve diğer ülkelere olan yaptırımları, bir fırsat olarak gördük biz. Amerika'lı firmalar şuanda Çin'e uygulanan yüzde 10 verginin yüzde 35'lik dilime çıkması korkusuyla başka pazarlarda üretim kanalları aramakta. Bu pazarlardan biz de payımızı almak istiyoruz ve Amerika'ya ihracatımızı arttırma istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımıza, tüm sanayici ve KOBİ'lerimizle beraber el birliğiyle devam ediyoruz.'' 

Yapılan toplantıda katılımcı iş adamlarına konuyla ilgili bilgiler aktarılırken, başarılı olan bir iş kadınına da Çorlu İş İnsanları derneği tarafından plaket verildi. 

 

Bu haber 933 kez okunmuştur.
Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz Maksimum 1000 karakter
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

Yorumlar

0

Onay Bekleyenler

0
  Yükleniyor...