YAZARLAR

https://www.facebook.com/groups/432611763606238/

Marmaraereğlisi´nde Binada Mahsur Kalma Olayı Asılsız Çıktı ...

Marmaraereğlisi fen İşleri Müdürü Harun Çalışkan, ilçedeki mühürleme konusu ile ilgili açıklamada bulundu.

6 Nisan 2017 16:03 | Trakya Güncel

Marmaraereğlisi fen İşleri Müdürü Harun Çalışkan;

Geçtiğimiz gün, Marmaraereğlisi ilçesinde 1!nci derece arkeolojik SİT alanında bulunan bir bina belediye ekiplerince fiziki müdahale yapıldığı gerekçesiyle mühürlendi.

Yaşanan olay sonrası binaya giren bazı vatandaşlar, burada mahsur kaldıklarını iddia ederek yardım istediğini belirtti.

Bu binanın daha önce Ziraat Bankası'na ait olduğunu ve bir süredir banka olarak kullandığını ifade eden Çalışkan, Ziraat Bankası'nın 3-4 yıl önce, güçlendirmek, restore etmek ve yeniden düzenlemek için müracaat ettiğini, ancak buranın 1'nci derece arkeolojik SİT alanında kaldığı için, Anıtlar Kurulu ve Tekirdağ Müze Müdürlüğü'nün buna müsade etmediğini belirtti. 

1'nci derece arkeolojik SİT alanlarında kesin inşaat yasağı bulunduğunu dile getiren Çalışkan, ''Biz, Ziraat Bankası'na bu durumu bildirdikten sonra, banka kuvvetle muhtemel tadilat yapamadığı için başka bir lokasyona taşınmayı planladı ve burayı satışa çıkarttı. Burayı Çebi Vakfı almış, onlar da bize burada tadilat yapmak için müracaatta bulundular. Bununla ilgili hatta bir boya badana yapmak için dilekçeleri geldi bize. Biz de bunu Tekirdağ Müze Müdürlüğü'ne gönderdik. Tekirdağ Müze Müdürlüğü, 25 Temmuz 2016 tarihinde, dediğim gibi 1'nci derece arkeolojik SİT alanında kesinlikle inşaat yasağı vardır, boya badana dahi hiçbir fiziki müdahalede bulunulmaması yönünde cevap verdi'' diye konuştu.

Bu cevaba rağmen burada bir takım uygulamalar ve fiziki müdahalede bulunulduğunun tespit edildiğini söyleyen Çalışkan, zabıta ekiplerinin bu durum karşısında kanunları uygulayarak mühürleme işlemi yaptığını kaydetti.

Çalışkan, bu mühürleme işlemleri yapıldıktan sonra konunun Edirne Anıtlar Kurulu'na aksedildiğini, bu kurulun da, 1'nci derece arkeolojik SİT alanında fiziki müdahale yapıldığından, 2863 sayılı kanun gereği soruşturma başlattığını belirterek, ''Anıtlar Kurulu fiziki müdahalelerin durdurulmasına ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılmasına karar aldı. Bu olay tabi ki Cumhuriyet Savcılığına da aksettirildi. Daha sonra bu binada yeniden faaliyetler olduğu görüldü. Zaten belediyenin karşısında meydanda ki bir bina. Bunun üzerine arkadaşlar yeniden giderek fiziki müdahale olduğunu görünce binayı boşaltıp kapısına da mühür uyguladılar'' şeklinde konuştu.

Çalışkan açıklamasını şöyle sürdürdü:

''İnşaat mühürlemeleri şekli mühürlemedir, yani bir iş yerinin kapısının mühürlenerek sabitlenmesi gibi olmaz. Kapıyı açıp insanlar girip çıkabilir, fiziki müdahale yapılmadığı sürece insanlar binayı kullanabilirler. Nitekim, Marmaraereğlisi'nin neredeyse tamamı 1'nci derece SİT alanıdır. İnsanlar evlerine girip çıkarlar ve kullanırlar. Sadece boya badana da dahil olmak üzere mevzuatta açıkça belirtildiği gibi fiziki müdahale yapılamaz. Biz yasal kanuni işleri yaptık. Bu sırada, kullanılan binada mühürleme işlemi olunca sanki adamlar burada kalan işçiler dışarıya çıkamıyor gibi bir algı yaratılmış. Çok komik bir durum bence bu. Oradaki görevlilere, zabıtaya söyle ve içeriden çıkar gider. Bu binada bulunmak, içeriye girip çıkmak suç değil. Burayı kullanmakta mühür kırmak anlamına gelmez ve suç değildir. sadece bu binaya fiziki müdahale etmek suçtur.''   

 

Bu haber 4537 kez okunmuştur.
Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz Maksimum 1000 karakter
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

Yorumlar

0

Onay Bekleyenler

0
  Yükleniyor...